Till Rotaryklubbar som ännu inte har börjat arbeta med drogsnurran

Gör som över 100 Rotaryklubbar i Sverige och på Åland har gjort. Beställ drogsnurror för att dela ut till föräldrar som har barn i skolår 6, 7, 8 eller 9 eller varför inte på gymnasiet. Föräldrar är de bästa drogförebyggarna visar alla undersökningar, men vi föräldrar kan bli bättre på att prata med våra barn om droger. Ett bra hjälpmedel som underlag för att skapa en diskussion mellan föräldrar och barn är drogsnurran.

På drogsnurran finns information om vad en drog är, exempel på olika sorters droger, hur drogerna påverkar kroppen och hur man ser att någon är påverkad. På drogsnurran finns också information om vart man kan vända sig för att få hjälp eller för att ställa frågor.

Hur når man föräldrar?

Det bästa sättet att nå föräldrar är via skolans föräldramöten.

- Representanter för en Rotaryklubb kan själva vara med på föräldramöten som exempelvis Sollentuna Rotaryklubb är.

- Rotaryklubben kan samarbeta med exempelvis FMN. Så gör bl a Rotaryklubbarna i Uppsala.

- I Karlskoga samarbetar Karlskoga kommun, Karlskoga Möckelns Bodhar Rotaryklubb, FMN och polisen.

- Ale Rotaryklubb samarbetar med Ale Elförening, ICA Supermarket, Swedbank och FMN.

- Ljudklipp om Drogsnurran från Sveriges Radio P4 Örebro. Marita Lidenberg Olén och Per Henning, Karlskoga Möckelns Bodhar Rotaryklubb, berättar om Drogsnurran.

- I Eslöv sker samarbete mellan Eslövs Rotaryklubbar och kommunens Fältgrupp. I Hultsfred sker samarbete mellan Hultsfreds Rotaryklubb och kommunens fältassistenter.

- I Leksand samarbetar Leksands Rotaryklubb bl a med KRIS.

- I Motala skriver eleverna föräldrarnas namn på kuvert. Rotaryklubbarna förser kuverten med drogsnurra och information från Rotaryklubben. Drogsnurrorna postas.

- Många Rotaryklubbar köper drogsnurror och skänker dem till skolan. Så gör bl a Lerums Rotaryklubb. Skolan skickar drogsnurror till alla föräldrar i skolår 6 tillsammans med inbjudan till föräldramöte.

- I Söderhamn samarbetar rotaryklubbarna tillsammans med polisen vid utdelning av drogsnurror.

- Hedemoraklubbens överlämnande av ”Drogsnurrorna” våren 2007. Personerna är representanter från sponsorer, skolan, elevhälsan, socialförvaltningen och Rotary.

- Ljungkile Rotaryklubb inbjuder föräldrar till information om droger.

- Antidrogprojekt med Tierps Rotaryklubb.

- I Herrljunga delas Drogsnurran ut till alla föreningar.

- Stockholm Klara Rotaryklubbs drogsnurror används vid föräldravandringar på Östermalm i Stockholm.


Så här arbetar Rotaryklubbar

- Sollentuna Rotaryklubb > Internutbildning Drogsnurran

- Ljungskile Rotaryklubb

- Lidingös Rotaryklubbar

Tillvägagångssätt

Den som önskar dela ut drogsnurror via skolan skall ta kontakt med utbildningsförvaltningen i kommunen eller ringa direkt till rektor för en skola. Om utbildningschefen eller rektor är medlem i Rotaryklubben kan ju kontakten ske på ett enkelt och informellt sätt.

Fråga om skolan är intresserad av att dela ut drogsnurror till föräldrar som har barn i exempelvis skolår 6. Om ni har bestämt att själva dela ut drogsnurror till föräldrar, fråga om det kan passa att ni medverkar i ett föräldramöte och delar ut drogsnurran. Fråga också om ni på 5-8 minuter under föräldramötet får berätta om drogsnurran och om Rotary. Om ni är välkomna till skolan, så be att få klasslistor över de klasser, vars föräldrar är inbjudna till föräldramötet.

Drogsnurran delas ut till föräldrar i god tid före föräldramötet. Pricka av på klasslista så att ni vet vilka som har fått drogsnurror. Om ni har för avsikt att dela ut drogsnurror till alla föräldrar i en årskurs i en skola, måste ni på något sätt dela ut drogsnurror till de föräldrar, som inte var närvarande på mötet. Möjligen kan skolan åta sig att på exempelvis utvecklingssamtal dela ut drogsnurror till de föräldrar som inte deltog i föräldramötet. I Upplands Väsby delar vi i Rotaryklubben upp ”resterande” drogsnurror mellan oss. Var och en får bestämma hur man ska dela ut kuverten innehållande drogsnurra och informationsbrev. Man kan knacka dörr och på så sätt få en pratstund med förälder, lägga direkt i föräldrarnas brevlåda eller posta. De portkoder man behöver kan man enkelt få av de barn som är ute och leker.

Den Rotarian som önskar informera på ett föräldramöte kan hämta inspiration från Anders Ahlberg, Sollentuna Rotaryklubb och Ulf Ahldén, Upplands Väsby Bredden Rotaryklubb. Anders Ahlberg har fått Sollentuna kommuns diplom för lovvärda insatser i samband med utdelning av drogsnurran till alla föräldrar med barn i skolår 6 i Sollentuna kommun. Anders har på tre år besökt över femtio föräldramöten.

Ulf Ahldén har under åtta år informerat på föräldramöten och delat ut drogsnurror till alla föräldrar som har barn i skolår 6 i Upplands Väsby.


Fakta - bra för föräldrar att veta.
Berätta hur problemen ser ut i området där ungdomarna bor dvs om ungdomars tobak-, alkohol- och drogvanor på orten. De flesta kommuner gör egna drogvaneundersökningar. Ofta finns de på kommunens hemsida som i Sollentuna, Sävsjö, Bromölla eller går att beställa via kommunens utbildningsförvaltning.

Varje år ger CAN ut en rapport om Skolelevers drogvanor i hela landet. Läs sammanfattningen eller hela drogvaneundersökningen från 2007.

Sollentuna kommuns drogvaneundersökning presenteras i sammandrag av Jörgen Larsson, Beroendecentrum, Stockholms Läns Landsting.