Om Drogsnurran

Drogsnurran är konstruerad som ett enkelt redskap för föräldrar. Den ger information om olika droger och vart man kan vända sig om man önskar ytterligare information eller önskar råd och stöd.

Drogsnurrans text är framtagen av Rotary Upplands Väsby-Bredden i samarbete med Föräldraföreningen Mot Narkotika (FMN) i Upplands Väsby, nu Anhöriga Mot Droger (AMD). Den svenska texten är granskad av advokat.

Drogsnurran har fyra rondellsidor, två mittrondellsidor och två ytterrondellsidor med informationsfönster. Genom informationsfönstret kan man på den ena sidan läsa om några narkotikaklassade preparat. På den andra sidan återfinns upplysning om några icke narkotikaklassade droger såsom tobak, alkohol, sniffning och anabola steroider. Här finns även exempel på Tecken och symtom, som du bör vara uppmärksam på.

Under rubriken: Vad säger lagen? ges en mycket, mycket kort information utifrån Alkohollagen, Narkotikastrafflagen, Tobaks- och nikotinlagarna och Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel, förkortad Dopningslagen. Den som använder sniffningspreparat kan omhändertas enligt Lagen om vård av unga. Ytterligare information om Tobakslagen finns under rubriken Tobak.

På ena ytterrondellen finns hemsideadresser och telefonnummer till organisationer, som den kan vända sig till, som önskar ytterligare information eller önskar få råd och stöd.
På den andra ytterrondellsidan (den kundanpassade sidan) får varje kund, som beställer minst 300 drogsnurror, låta trycka sin text och sina eventuella sponsorers namn.

Drogsnurran är tillverkad i plast, vilket gör den mycket hållbar. Den är ren och snygg länge. Idag är över 251 000 drogsnurror tryckta. 248 000 finns i Sverige och 3 000 finns på Åland

På papperskopior finns äldre översättningar till engelska, finska, spanska, arabiska, assyriska och turkiska. Översättningarna är gjorda av rotarianer.