Drogsnurrans historia
 

Ide´
När vi i Upplands Väsby Bredden Rotaryklubb hade chartrats 1995, beslutade vi att vi skulle arbeta med droginformation till föräldrar. Tobak och alkohol skulle ha en given plats, liksom narkotika. Vi skulle ge enkel information på en liten yta. Vi hade och har drivande presidenter, beslutsamma styrelser, engagerade klubbkamrater och pengar i klubbkassan. Upplands Väsby Rotaryklubb beslutade att också vara med i arbetet.

Professionella medarbetare
För att få veta om droginformation till föräldrar efterfrågades, frågade vi dem som har mera kunskap i ämnet än vad vi i Rotaryklubben har. Vi vände oss till FMN (Föräldraföreningen Mot Narkotika) i Upplands Väsby, polisen i Upplands Väsby och Drogkampens eldsjäl, Thord Jansson. (Drogkampen är en tävling i drogkunskap för alla sjätteklassare i Upplands Väsby kommun.) Utmärkt tyckte alla - droginformation till föräldrar behövs verkligen!

Målgrupp
Vi i de båda Rotaryklubbarna, FMN, polisen och Drogkampens eldsjäl var överens om att vi skulle rikta oss till föräldrar som har barn i skolår 6. Föräldrarna skulle genom Drogsnurran få preparatkunskap och information om vart man kan vända sig om man önskar råd, stöd och mer information. Barnen skulle genom Drogkampen arbeta med de fyra livsvillkoren; "mig själv, mina relationer, samhället och miljön".
Av barnen i sjätte klass har några provat att röka och några har provat alkohol. Ytterst få har provat narkotika.

Bra produkt
Genom klubbkamraten Per Troborg kom vi i kontakt med Inplastor i Motala, världsledande i att trycka produkter på plast vilket ger hållbara produkter, som är rena och snygga länge.

Vi tittade på deras produkter, men fann ingen som vi direkt kunde använda. Tillsammans med FMN i Upplands Väsby kom vi fram till att en mittrondell och två ytterrondeller med transparent fönster, skulle kunna ge oss mycket information på liten yta. Ordföranden för FMN i Upplands Väsby Lennart Borglund konstruerade Drogsnurran och FMN:s sekreterare Monica Westin skrev texten.

De båda Rotaryklubbarna i Upplands Väsby beslutade att trycka 1 000 stycken Drogsnurror. Året var 2000. Vi betalade 35 kr/styck. Tryckeriet stod för minst lika mycket, som bidrag i det drogförebyggande arbetet. Det tog flera år från idé till färdig produkt.

Drogsnurran även något för andra Rotaryklubbar?
Tryckeriet fann vår produkt tilltalande och ville marknadsföra den. Vår president Ulf Bohlin skrev ett brev till alla Rotaryklubbar i Sverige med Drogsnurran från Upplands Väsby som bilaga. Tryckeriet stod för övrigt arbete och alla kostnader.

Engagerade mottagare
Erik Dahlstedt, distriktsguvernör i 2330 marknadsförde Drogsnurran i sitt distrikt och snart fick vi beställningar från klubbar i distrikt 2330. Tillsammans med en stor beställning från Upplands Väsby kunde vi trycka andra upplagan, 8 000 Drogsnurror till priset 15 kronor + moms.

Trogna kunder
Söderhamn och Söderhamn-Faxe Rotaryklubbar beställer 1 000 Drogsnurror varje år. De har varit med från Drogsnurrans andra upplaga. Rotaryklubbarna ger Drogsnurrorna till en högstadieskola i Söderhamn, som delar ut dem till föräldrar till elever i 7:e klass. Föräldrarna i Söderhamn får Drogsnurran på det första kvartssamtalet under februari.

Rotaryklubbarna i Sandviken och Trollhättan liksom Rotaryklubben i Leksand, i Anderstorp och Norrtälje Roden Rotaryklubb delar ut Drogsnurror till föräldrar genom att skänka Drogsnurror till mellan- och högstadieskolor. Dessa klubbar har varit med varje år från den tredje upplagan.

Följande Rotaryklubbar arbetar också med Drogsnurran: Ale Rk, Arboga Rk, Arlanda Rk, Arvidsjaur Rk, Borensberg Rk, Falköping Rk, Fellingsbro Rk, Grums Rk, Göteborg-Angered Rk, Hammarö Rk, Hedemora Rk, Högsby Rk, Kungsbacka-Särö Rk, Kungsör Rk, Kungälv-Kongahälla Rk, Lerum Rk, Leufstabruk Rk, Ljungskile Rk, Mariehamn Rk, Mora Rk, Mölndal-Fässberg Rk, Mönsterås Rk, Norsborg Rk, Piteå-Västra RK, Rättvik Rk, Sala Rk, Skänninge Rk, Sollentuna Rk, Stockholm-Bromma Rk, Stockholm-Djurgården Rk, Stockholm-Hässelby Rk, Stockholm-Järva Rk, Stockholm Klara Rk, Stockholm-Lunda Rk, Stockholm-Vällingby Rk, Stockholm-Västerled Rk, Sävsjö Rk, Sölvesborg Rk, Tidaholm Rk, Tierp Rk, Tumba Rk, Täby-Jarlabanke Rk, Vallentuna Rk, Waxholm Rk, Ödeshög Rk, Östhammar Rk och Rotaryklubbarna i Enköping, i Eslöv, i Finspång, i Hudiksvall, på Lidingö, i Motala, i Oskarshamn, i Tranås, i Vänersborg.

Många av Rotaryklubbarna samarbetar med sin kommun kring Drogsnurran.

Drogsnurran används för olika målgrupper
Vallentuna Rotaryklubb har beställt Drogsnurror sedan den fjärde tryckningen. I Vallentuna delas Drogsnurran ut till föräldrar som har barn på gymnasiet. Vallentunas klubbanpassade sida har anpassats just till föräldrar som har barn i gymnasieåldern.

Till Arjeplog kom en av Vallentunas Drogsnurror och inspirerade. Arjeplogs snöskoterförening, kommun, ABF och Polisen stod bakom finansieringen.

Slottegymnasiet i Ljusdal har sin drogpolicy på sina drogsnurror.

FMN-föreningarna i Göteborg, Järfälla, Halmstad, Karlskrona, Linköping, Ludvika, Storstockholm, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala har beställt Drogsnurror, som delas ut till föräldrar. Även beroendemottagningen i Söderhamn och Tryggve i Ljusdal använder Drogsnurran som informationsmaterial till föräldrar liksom Akutkliniken i Karlskrona och Folkhälsan på Åland. Svenska Rådet för Alkohol- och Beroendefrågor (SCAA) levererar SCAA:s Drogsnurror efter beställning på web-shopen.

I Boxholm samarbetar Brottsförebyggande Rådet med Barn- och utbildningsförvaltningen kring Drogsnurran. I Huddinge och Botkyrka kommuner har drogsamordnarna beställt Drogsnurror. I Sjöbo kommun har Drogsnurrorna beställts av Familjegården Råd och stöd.

Skandia finansierar drogsnurror för projektet Föreningslivet mot droger. Skandia Idéer för livet driver tillsammans med Ren Idrott och Svenska Narkotikapolisföreningen ett riksomfattande projekt kallat Föreningslivet mot droger. Man anordnar träffar med lokala idrottsföreningar och talar om attityder kring droger och dopning med ungdomar, ledare och föräldrar. Målet är att minska missbruket och att öka kunskapen om följderna av droganvändning. Under dessa träffar kommer drogsnurror att delas ut.

Utdelning av Drogsnurran i Upplands Väsby
I Upplands Väsby delar vi numera ut Drogsnurrorna i samband med höstterminens första föräldrarmöte i skolår 6. De föräldrar som inte närvarat på föräldramöten får drogsnurran och informationsbladet genom "dörrknackning".

Vi har blivit mycket positivt bemötta. Föräldrarna är tacksamma för Drogsnurran och för det arbete som Rotaryklubbarna lägger ner i Upplands Väsby. De allra flesta föräldrar säger sig inte ha tillräcklig kunskap om droger. De känner sig också oroliga för alla droger som finns i samhället och runt deras barn.

Drogsnurran fortsätter att utvecklas
Flera klubbkamrater arbetar med att utveckla Drogsnurran. Informationen på Drogsnurran uppdateras för varje tryckning. Äldre översättningar finns på flera språk (dock som lösblad, ej på snurra). Avsikten är, att föräldrar som inte behärskar det svenska språket själva skall kunna läsa information om olika droger.

Ideellt arbete
Allt arbete med Drogsnurran är ideellt.

Det som beställare betalar för är tryckkostnaden, plasten, stansningen, nitningen och fraktkostnaden för den egna Drogsnurran. Reprokostnad tillkommer om beställaren begär att tryckeriet skall konstruera den kundanpassade sidan.

Finansiering
Finansieringen av Drogsnurran kan ske på olika sätt. I Upplands Väsby sker insamling till Drogsnurran i de båda Rotaryklubbarna. På andra orter finansieras Drogsnurran med hjälp av medel från stiftelser, kommuner och företag.

Är ni intresserade av Drogsnurran?
Drogsnurran trycks numera två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten till priset 17 kr + moms per Drogsnurra. Extra tryckning kan ske om antalet beställda Drogsnurror totalt når 6 500 exemplar mellan de ordinarie tryckningarna.

Drogsnurran har e-postadress drogsnurran@telia.com och hemsida www.drogsnurran.nu.