Tips till föräldrar

Är du som förälder orolig för att ditt barn kan komma i kontakt med olika droger - samtala med ditt barn om droger. Undersökningar visar att vi föräldrar är de bästa drogförebyggarna. Ett samtal mellan förälder och barn kan formas på många olika sätt. Klicka här och få två exempel på samtal framtagna av elever på Media årskurs 3, Rudbecksskolan i Sollentuna, på uppdrag av Sollentuna Rotaryklubb. Den ena scenen beskriver ett lyckat samtal och i den andra scenen utspelas en mindre lyckad diskussion.

En rapport som alla tonårsföräldrar rekommenderas att läsa är: Utvecklingen av alkohol- och drogvanor under högstadietiden. Den är utgiven 2006 av Centrum för folkhälsa och belyser ungdomars alkoholvanor, tillgång till alkohol, föräldrars bjudvanor, ungdomars narkotikaerfarenhet, samband mellan cannabisanvändning och alkoholvanor mm. Centrum för folkhälsa är Stockholms läns landstings kunskapscentrum för folkhälsofrågor.

Den som inte hinner att läsa hela rapporten på 62 sidor, rekommenderas att läsa rapportens sidor 33-37 om samband mellan föräldrars bjudvanor och högstadieelevers alkoholvanor. Undersökningen visar att de elever som hade blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar, hade högre årskonsumtion av alkohol än de elever, som inte hade blivit bjudna av sina föräldrar.

De elever som drack sig berusade i skolår 7 hade en högre årskonsumtion av alkohol även i skolår 8 och 9. Ungefär 2/3 av de unga alkoholkonsumenterna uppgav att de hade upplevt problem i samband med sin alkoholkonsumtion tex baksmälla, bråk eller oplanerat sex. De som aldrig upplevt problem i samband med sin alkoholkonsumtion hade den lägsta konsumtionen. I samtliga årskurser var det flera flickor än pojkar som hade upplevt problem i samband med sin alkoholkonsumtion.

På rapportens sidor 47-48 redovisas ett samband mellan elevers alkoholvanor och cannabisanvändning. De elever som hade provat hasch och marijuana, hade en betydligt högre årskonsumtion av alkohol än de elever som inte hade provat cannabis. Preventiva insatser riktade mot alkohol kan alltså även ha narkotikapreventiva effekter.

Information om olika droger finns bl a på drogsnurran.